GivingPlatform is initiatief zonder winstoogmerk.

Het maakt het mogelijk voor zorg- of hulp organisaties om hun cliënten te verrassen met een persoonlijk cadeau van mensen uit heel Nederland. Deze mensen worden geselecteerd vanuit deze ontvangende organisaties omdat zij het soms hard nodig hebben om eens iets leuks te krijgen uit een onverwachtse hoek. Tegelijkertijd maken we het voor iedereen in Nederland heel gemakkelijk om een ander, die je niet kent, met jouw persoonlijke cadeau te verrassen.

GivingPlatform is opgericht vanuit de gedachte dat het iets moois is om ook te kunnen geven aan mensen die je nog niet kent. De oprichter heeft een achtergrond in digitale media, en zorgt dat het initiatief draaiende blijft.

MELD JE AAN ALS GEVER DOOR ONS EEN MAILTJE TE STUREN.

MELD JE AAN ALS ONTVANGENDE ORGANISATIE

Hulporganisaties voegen ontvangers toe

Dit zijn bijvoorbeeld mensen die gevlucht zijn, eenzaamheid ervaren of kinderen die in stille armoede leven.

Jij kiest iemand om te verrassen

Een bezoeker van de site kiest iemand uit op basis van het verhaal van de ontvanger.

Jij maakt een unieke verrassing

Wat je geeft is volledig aan jou. Je schrijft een kaart en geeft bijvoorbeeld een zelfgemaakt cadeau of een leuke activiteit – iets wat past bij de interesses van de ontvanger.

Je stuurt het op

Jouw cadeau wordt direct overhandigd en je krijgt van ons te horen hoe het cadeau is ontvangen.

Veelgestelde vragen (FAQ)

Algemene vragen

Waarom is GivingPlatform gestart?

Bij GivingPlatform zijn we er van overtuigd dat we de wereld beter maken door te geven aan anderen. Wel vragen we ons af ‘Waarom geven we alleen cadeaus aan onze naasten?’ en ‘Waarom is het geven van een persoonlijk cadeautje aan vreemden eigenlijk niet heel makkelijk?’ Het is onze missie om mensen weer te inspireren om te geven, en de handvaten te geven om dit makkelijk te kunnen doen. We zorgen dat kwetsbare mensen op een zo veilig mogelijke manier makkelijk persoonlijk te verrassen zijn, en hopen zo Nederland te herinneren dat we de wereld wat beter maken door te geven om de mensen die bijna worden vergeten. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 1 op de 10 mensen zeer eenzaam is in Nederland. Daarnaast heerst er nog veel stille armoede. Wij maken het makkelijk om een persoonlijke verrassing te geven aan een vreemde die je niet kent en die zich in zo'n situatie bevindt. Door het ‘geven’ aan anderen zo leuk, gemakkelijk en inspirerend mogelijk te maken, willen we empathie en medemenselijkheid in de maatschappij vergroten. Daarnaast willen we in 2019 in ieder geval 1000 mensen verrassen, mede mogelijk gemaakt door een ander die ze niet kennen, om hen zo weer een momentje van vreugde en verbondenheid met hun medemens te laten voelen.

Hoe werkt GivingPlatform precies?

Meedoen als Gever kan alleen via onze gesloten Facebook groep. Daarvoor kan je je momenteel alleen via de mail aanmelden. Deze mail komt bij de oprichter terecht.

Diegene die jij uitkiest om jouw cadeau te ontvangen, is nu eens niet iemand die je al kent vanuit je vertrouwde vrienden- of kennissenkring. Het is bijvoorbeeld iemand die eenzaam is, iemand die zelf erg weinig geld heeft of hier als vluchteling is terechtgekomen. Juist deze mensen zijn heel blij als ze merken dat ze niet vergeten worden. Met een cadeau via GivingPlatform wordt op een vrolijke, hartverwarmende manier even de afstand overbrugd tussen mensen die graag iets willen geven en mensen die al zoveel moeten missen.

GivingPlatform werkt heel simpel. Vertrouwde zorg- en hulpverleningsorganisaties melden mensen die wel een verrassing kunnen gebruiken bij GivingPlatform aan. Deze mensen - de ontvangers van het cadeau - komen met een persoonlijk profiel op de website. Om de privacy te waarborgen, wordt een verzonnen naam getoond. Wel krijgt de bezoeker van de website via het profiel een beeld van de persoon die hij of zij zou willen verrassen en wat voor een cadeau diegene misschien leuk zou vinden. Er is verder geen persoonlijk contact tussen degene die het cadeau geeft (de ‘gever’) en degene die het cadeau krijgt (de ‘ontvanger’). De ontvanger weet zelf van niets en kan op elk moment van het jaar zomaar verrast worden door iemand met een cadeau dat aansluit bij zijn of haar persoonlijke interesses.

De ‘gever’
Bij GivingPlatform kan iedereen kiezen uit profielen van ‘ontvangers’, die worden aangeleverd door meewerkende hulporganisaties. Nadat er een ontvanger is gekozen, word je een ‘gever’ en mag je het cadeau bedenken en samenstellen dat jouw ontvanger blij zal maken. Je maakt iets, of je koopt iets en je schrijft er een leuk briefje bij. Het is de bedoeling dat je een mooi pakket maakt met één of meerdere unieke cadeaus.

Wat er in het pakje gaat zitten, mag je dus volledig zelf samenstellen zolang het maar aansluit bij de situatie en de interesses van de ontvanger. Vervolgens stuur je jouw pakket op naar het adres dat je wordt aangeleverd. De kosten zijn dus helemaal voor jou als gever. Jouw cadeau wordt overhandigd aan de ontvanger en jij krijgt bewijs te zien dat het goed is aangekomen. Soms zelfs door een persoonlijk bedankje of een foto.

De ‘ontvanger’
De ontvanger van het cadeau weet van tevoren van niets en krijgt het cadeau als verrassing overhandigd via de hulporganisatie die hem of haar heeft aangemeld. Wij nemen de privacy van de ontvanger zeer serieus. Wij zorgen ervoor dat hij of zij onherkenbaar blijft. Zo ontstaat er geen onvrijwillig contact.

Een voorbeeld
Amir (schuilnaam) is een sportieve vluchteling uit Syrië. Hij is zijn familie kwijtgeraakt in de oorlog. Momenteel kan hij niet veel anders doen dan wachten op de uitslag van zijn asielaanvraag. Jammer, want Amir wil graag meer doen met zijn ambities in de wereld van marketing. Veel geld of vrienden heeft Amir niet. Het is bijna kerst en de Amsterdamse ondernemer Victor besluit Amir te kiezen op GivingPlatform. Het verhaal van Amir spreekt hem aan omdat Victor dezelfde soort interesses heeft. Victor schrijft een kaart en geeft een dag klimmen in de klimhal. Amir wordt blij verrast en ontvangt de kaart met o.a. tips van Victor en een dag klimmen. Hij maakt foto’s van de dag zelf en stuurt het bedankje naar Victor.

Zijn de ontvangers 'echt'?

Ja, het zijn echte personen met echte verhalen. Dat maakt GivingPlatform zo anders dan andere goede doelen. Soms krijg je dan ook na verzending van de verrassing op beeld te zien hoe de verrassing in ontvangst is genomen.

Werken met echte personen betekent wel dat we voorzichtig moeten omgaan met hun privacy. Vandaar dat er schuilnamen worden gebruikt op de website en dat er niet altijd foto's kunnen worden gegeven van het moment van ontvangst. Maar soms is het wel mogelijk. Uiteraard krijg je vaak wel een persoonlijk bedankje van de ontvangende hulp-organisatie of de ontvanger zelf.

GivingPlatform werkt nauw samen met een select aantal geselecteerde hulporganisatiesVaak zijn dit hulp-of zorginstellingen. Door zo nauw betrokken mogelijk samen te werken met de verantwoordelijken binnen de organisaties die de profielen aanleveren, willen wij voorkomen dat er oneigenlijk gebruik gemaakt kan worden van GivingPlatform. Wij controleren de hulp-organisaties dan ook eerst voordat zij profielen mogen toevoegen.

Merk jij dat een organisatie onterecht profielen plaatst? Neem dan direct contact met ons op. 

Waar komen de profielen van ontvangers vandaan?

GivingPlatform werkt nauw samen met maar een select aantal geselecteerde hulporganisaties die profielen mogen toevoegen. Vaak zijn dit hulp- of zorginstellingen. Door zo nauw betrokken mogelijk samen te werken met de verantwoordelijken binnen de organisaties die de profielen aanleveren, willen wij voorkomen dat er oneigenlijk gebruik gemaakt kan worden van GivingPlatform.

Kan ik personen opgeven zodat die verrast kunnen worden?

GivingPlatform werkt alleen nauw samen met een select aantal geselecteerde hulporganisaties die profielen mogen toevoegen. Vaak zijn dit hulp- of zorginstellingen. Door zo nauw betrokken mogelijk samen te werken met de verantwoordelijken binnen de organisaties die de profielen aanleveren, willen wij voorkomen dat er oneigenlijk gebruik gemaakt kan worden van GivingPlatform. Werk jij bij een zorginstelling of hulporganisatie? Dan kom je wellicht in aanmerking. Neem contact met ons op of meld je aan op de homepage.

Voor particulieren die interesse hebben om iemand aan te melden maken wij alleen in hele bijzondere gevallen een hoge uitzondering. Neem in dit geval contact met ons op. 

Veiligheid & Privacy maatregelen

Veiligheid en privacy staan bij GivingPlatform voorop.
Op deze pagina bevinden zich de eerste veiligheidsmaatregelen die wij in samenwerking met de hulporganisaties hebben opgesteld. Zo bouwen we samen aan een veilig platform. Heb jij nog meer ideeën of suggesties om de veiligheid en privacy te verbeteren? Neem dan contact met ons op.

De naam en identiteit van de ontvanger blijft geheim.

De verantwoordelijke binnen de hulporganisatie is gemachtigd om ontvangers toe te voegen met een unieke omschrijving, waarbij de identiteit van de ontvanger geheim blijft:

  • Er wordt gebruik gemaakt van verzonnen namen bij de profielen van ontvangers, bijvoorbeeld: "Mevrouw A."
  • Het profiel van de ontvanger bestaat uit een algemene schets van zijn of haar situatie en interesses.
  • Er staan geen foto’s bij het profiel.
  • Het is mogelijk om als bedankje aan de gever een foto te maken van het moment waarop het cadeau wordt overgedragen aan, of geopend wordt door de ontvanger. Hierbij moet de ontvanger niet herkenbaar in beeld zijn. Wij kunnen er immers niet garant voor staan dat een dergelijke foto niet verder verspreid wordt. Wij bieden de mogelijkheid aan om een foto te maken, omdat het leuk is voor de gever van het cadeau, die dan weet dat zijn of haar cadeau goed terecht is gekomen.

Door de organisatie moet uiterst zorgvuldig omgegaan worden met deze mogelijkheid. Als de foto toch herkenbaar de ontvanger laat zien, dan is de kans groot dat de foto door GivingPlatform wordt verwijderd.

De gever en de ontvanger raken niet met elkaar in ongewenst contact.

Diegenen die GivingPlatform gebruiken om profielen aan te maken en cadeaus te ontvangen om ze vervolgens te overhandigen, zijn de verantwoordelijken binnen hulporganisaties. Er wordt een cadeau toegestuurd aan degene die hiervoor verantwoordelijk is gesteld binnen de hulporganisatie. Het cadeau wordt niet direct aan de ontvanger gestuurd. De ontvanger ontvangt het cadeau via de hulporganisatie. Het is niet mogelijk om nader contact te hebben met een ontvanger na de verrassing, tenzij de ontvanger samen met de bijbehorende hulporganisatie hier zelf actie toe nemen.

De verrassingen worden niet verstuurd naar de ontvangers zelf, maar naar een alternatief adres.

Het adres waarop de verrassingen worden ontvangen wordt is een alternatief adres dat wordt opgegeven door de hulporganisatie zelf. Vaak woont de uiteindelijke ontvanger hier zelf niet, maar is dit een aparte afdeling binnen de organisatie.

Deze tussenstop zorgt er voor dat het cadeau op een alternatieve lokatie rustig kan worden gecontroleerd. Dit adres is ten alle tijde gemakkelijk aan te passen door de hulporganisatie. De Gever is dan ook zo niet bekend met het adres van de daadwerkelijke ontvanger.

Het pakket en de inhoud is door de hulporganisatie zelf te controleren in meerdere stappen.
  • De gever stuurt via de website zijn/haar eerste idee voor het cadeau op. Hier kan de verantwoordelijke binnen de hulporganisatie eventueel feedback op leveren via de mail.
  • De gever geeft voordat hij/zij het cadeau opstuurt een volledige omschrijving en een duidelijke foto van het cadeau.
  • De verantwoordelijke binnen de hulporganisatie moet bij ontvangst van het pakket controleren of dit inderdaad overeenkomt met de omschrijving en de foto van het cadeau. Zo kan men met zekerheid vaststellen dat het pakket bevat wat afgesproken is, voordat het daadwerkelijk als cadeau wordt overhandigd aan de ontvanger.
Gevers te kunnen zich alleen aanmelden via een werkend Facebook account.

Facebook-profielen zijn moeilijker aan te maken en te verwijderen, waardoor veel mensen maar één Facebook-account hebben. Bij GivingPlatform kunnen alleen mensen via Facebook een account aanmaken om te geven. Zo kunnen wij zien wie de persoon is, en kunnen we deze gevers bij misbruik definitief weerhouden van het platform.

GivingPlatform heeft een persoonlijke relatie met de verantwoordelijken bij de hulporganisaties die profielen aanleveren.

GivingPlatform werkt nauw samen met maar een select aantal geselecteerde hulporganisaties en zorginstellingen die profielen mogen toevoegen. Wij bezoeken elke organisatie waarmee wij samenwerken persoonlijk om de situatie te evalueren voordat de organisatie profielen kan aanleveren. Door zo nauw betrokken mogelijk samen te werken met de verantwoordelijken binnen de organisaties die de profielen aanleveren, willen wij voorkomen dat er oneigenlijk gebruik gemaakt kan worden van GivingPlatform. Ook werken wij er samen aan om privacy- en veiligheidsmaatregelen te verscherpen en te verbeteren. Wij staan altijd open voor nieuwe ideeën en er kan ten alle tijde contact met ons worden opgenomen hier over via de contactgegevens op deze website.

De hulporganisatie heeft zelf de volledige controle over de profielen.
Dit geldt zowel voor de inhoud van de profielen als voor de hoeveelheid, de frequentie en het tijdstip waarop de profielen worden aangeleverd.
De verantwoordelijke binnen de hulporganisatie geeft zelf het pakket af bij de ontvanger en is aanwezig bij het moment van de verrassing.

Zo kan de verantwoordelijke erop toezien dat het moment van de ontvangst van het cadeau prettig verloopt.

De verantwoordelijke binnen de hulporganisatie kan praten met de gever van het cadeau.
  • Er kan informatie uitgewisseld worden en sturing gegeven worden aan de totstandkoming van het cadeau via het zichtbare email adres van de gever.
  • Er kunnen foto’s van het cadeau worden gevraagd aan de gever om extra geruststelling te verkrijgen aangaande de goede intenties van de gever.
  • De gever ziet alleen het e-mailadres van de verantwoordelijke. De hulporganisatie kan er zelf voor kiezen om een alternatief e-mailadres hier speciaal voor aan te maken zodat de naam van de werknemers onbekend blijft.
Gebruikers die misbruik maken worden geblokkeerd van de website, en verrassings-'transacties' kunnen door de hulporganisatie zelf ten alle tijde worden geannuleerd.

Wanneer GivingPlatform een bericht krijgt, bijvoorbeeld door een hulporganisatie, dat er misbruik wordt gemaakt van de website dan kan er worden besloten om deze gebruiker voorgoed te bannen van de website. Hetzelfde geldt als gebruikers zich niet aan de regels houden.

De verrassingspakketten moet voldoen aan meerdere regels waar de Gever verplicht toe is akkoord mee te gaan.

Met dank aan iedereen die tijdens de crowdfunding heeft gesteund, en met name:

OVER GIVINGPLATFORM
Volg ons